Snad nejčastěji vařený druh piva byl vynalezen v Plzni, a proto se nazývá „plzeňské“.

Jako pivo plzeňského typu (anglicky Pilsener) se označuje světlé spodně kvašené pivo vařené dle plzeňské receptury. Od ostatních ležáků se liší především výraznější chmelovou chutí.

V roce 1839 rozhodla plzeňská městská rada o založení pivovaru, vznikl tak Měšťanský pivovar Plzeň. Protože se v něm mělo vařit pivo bavorského typu, byl jako sládek najat vyhlášený bavorský odborník Josef Groll z Vilshofenu (1813 – 1887). Ten ovšem nepočítal se specifiky místních surovin (měkká plzeňská voda, žatecký chmel, světlejší slad připravovaný anglickou technologií), a tak jako první várku 5. října 1842 vyrobil pivo zcela originální. Sklidil s ním značný úspěch a receptura se velmi rychle ujala.

Převzato z Wikipedie, původní článek zde.


Uveřejněno

v

od

Značky: