Popravdě, není to zrovna dobrá zpráva a trochu se vymyká těm positivnějším. Ale je to pravda. My Češi jsme kromě piva hrdí na řadu dalších produktů z nichž jeden je i český absint. Ono je vlastně být na co hrdý, ale jen když přijmeme fakt, že český absint je zcela něco jiného než tradiční absint vyráběný ve Francii a především Švýcarsku, kde vznikl.
Nebudeme zabíhat do podrobností, ale typický zelený či modrý absint v Česku vznikl až po sametové revoluci. Rituál, kdy se nápoj zapálí a následně „panákuje“ jako jiný tvrdý alkohol vznikl taktéž v té době, ač se mohl inspirovat různými způsoby konzumace absintu v historii.
„Pravý“ absint, jak jej můžeme nazvat (dělí se na olivově zelené „verte“ a „blanche“ – průhledné jako voda, aby se utajily před kontrolou) se za prvé vůbec nezapaluje, natož aby se „panákoval“. Naopak, tradičně se absint pije tak, že jej nejdříve v poměru 1:3 naředíte ledovou vodou. A to nejčastěji tak, že užijete speciální „fontánky“, která vodu přidává po malých kapkách. Jde o úžasný rituál, díky němuž se místnost provoní po bylinkách v absintu obsažených. Olivově zelený nebo průhledný absint se vlivem přibývající vody pomalu zakaluje. Nakonec vypadá skoro jako mléko.
To má za následek několik věcí – absint není tak silný (tradičně se vyrábí obvykle s 55 % nebo 72 % alkoholu), dá se tudíž pít podobně jako víno. Navíc se v jeho chuti rozvinou jednotlivé bylinky, není pálivý.
Tradiční absint totiž neslouží k rychlému opití! Naopak, má člověka potěšit, pohladit, dopřát jeho jazyku dobré chuti a dostat jej do dobré nálady. Tím, že je tradiční absint kvalitním pitím, je docíleno toho, že Vám jeho konzumace nepřivodí bolehlav.
Toho ale s nejčastěji prodávaným „barevným“ českým absintem nedocílíte. Tím, že je vyráběn netradiční a částečně chemickou cestou, se ani nezakalí a jeho chuť je po zředění odporná. Navíc marketingový trik s obsahem drogy „thujon“ je lží. Původní tradiční absint jej skoro neobsahoval, naopak dnešní komerční produkty se předhání v tom, kolik thujonu bude obsaženo. Málokdo ví, že původní absint byl v Evropě a ve světě zakázán ne kvůli této droze, ale kvůli vinařské lobby ve Francii, která přišla o značné zisky kvůli tomu, že si Francouzi v době neúrody oblíbili absint.
Nicméně musíme podotknout, že i Češi vyrábí kvalitní absint tradičního „švýcarsko-francouzského“ typu. Bohužel ve většině podniků jej neseženete, natož pak v obchodech. Část z nich se navíc v Česku vůbec neprodává a jde pouze na export na příklad do Německa.
Chcete-li se dozvědět více, zkuste například tyto stránky.