Remoska

Nenápadný elektrický spotřebič, který se najde v mnohé české domácnosti. Jak by ne, když se první prototypy objevily již v letech 1953-1955 a výroba modernizovaných typů běží úspěšně dodnes Tuto přenosnou elektrickou pečící troubu s ohřevem shora zkonstruoval elektrotechnik Oldřich Homuta.

Hliníková pánev byla přiklopena víkem s elektrickou spirálou, zaskleným okénkem a otvory na únik páry. Příslušné hliníkové pánve se dodávaly v různých hloubkách. První remosky byly konstrukčně velice jednoduché bez regulace ohřevu a bez tepelné izolace pečící nádoby. Výrobek byl velice úspěšný právě pro svou jednoduchost a efektivnost.

Teplo sálalo shora a bylo rozváděno po stěnách nádoby, a tudíž nedocházelo k připalování odspodu. První remosky nesly označení HUT (Homuta, Uher, Tyburec) a produkovala je malá Homutova dílna. Po jejím znárodnění byla připojena k podniku REMOS (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis).

Remosky se vyráběly nejprve ve Zdicích a od roku 1957 v novém závodu KARMA v Kostelci nad Černými Lesy. Do roku 1991, kdy zde výroba byla zastavena, se remosek různých velikostí a typů vyrobilo 2,7 miliónu kusů. V roce 1994 byla výroba nových remosek obnovena ve Frenštátu pod Radhoštěm.

Od roku 1999 se vyrábí v teflonové úpravě a kromě domácího trhu a tradičních trhů na Slovensku, v Maďarsku a Polsku se výrobku podařilo úspěšně proniknout do západní Evropy a zámoří. V roce 2001 časopis Good Housekeeping v Británii udělil remosce titul “vynález roku“. Od roku 2002 se remoska začala prodávat také v USA a Kanadě a od roku 2003 rovněž v Austrálii.
V dnešní době jde asi 55% produkce remosek na vývoz.


Uveřejněno

v

od

Značky: